19 april | CONCERT: electro chaabi – Figo & Alaa Fifty feat. DJ Martin

Chaabi2

Ze zijn letterlijk de oproerkraaiers van de Egyptische revolutie en laten zich inspireren door Fifty Cent en Tupac: MC’s Figo en Alaa Fifty staan op 19 april in Paradiso garant voor een rebelse rave. De bekende Egyptische club-dj Martin bedient de knoppen.

Stuiterende beats, militante lyrics en een extatisch dansende massa: electro chaabi brengt de nauwe achterafsteegjes in de arme buitenwijken van Cairo tot leven. Electro chaabi, of mahraganat (‘festival’), is een aanstekelijke mix van electrorap, Arabische sounds en rauwe straatcultuur. De oorsprong van de immens populaire Egyptische hiphop ligt in de opzwepende chaabi, ‘muziek van het volk’, gespeeld op feesten en partijen. Ook de electro chaabi’s kregen bekendheid door hun dampende sets op de openluchtbruiloften van Al Salam City, de immense sloppenwijk waar de muzikale revolutie van Egypte zich voltrekt. Terwijl de geest van Tahrir verwaait, vindt de Egyptische onderklasse een stem in de ongepolijste sound van electro chaabi.

Electro chaabi-dj van het eerste uur Figo leerde zichzelf beats maken en mixt chaabi met hiphop en techno. Mede-pionier en ‘mic-man’ Alaa Fifty rekent zowel 50 Cent als chaabigrootheid Ahmed Adawyia tot zijn inspiratiebronnen en rapt in het Arabisch van de straat. De computer doet de rest. Hun roem reikt inmiddels tot ver over de grens, maar hun hart ligt in Al Salam. Net als hun Amerikaanse hiphopidolen zingen de twintigers over het harde leven van de Egyptische massa. Seks, drugs, politiek en beltegoed: dit is het geluid van de Arabische revolutie.

Diezelfde middag om 16:30 presenteert Cinéma Arabe Filmclub: Electro Chaabi. Documentairemaker Hind Meddeb volgt ‘rags to riches’ artiesten als Figo en Sadat op hun pad langs vrijheid, idealen en toekomstdromen. Wat blijft daarvan over als roem en rijkdom op de loer liggen? Aansluitend een nagesprek over de culturele revolutie in Caïro.

Locatie & kaarten: Paradiso, Weteringschans 6-8 te Amsterdam | Cinéma Arabe i.s.m. Paradiso
Prijzen inclusief daglidmaatschap Paradiso

CONCERT
Grote zaal, aanvang 20:15 uur, entree €15 incl. daglidmaatschap Paradiso
>>Kaarten

COMBITICKET documentaire en concert: €20 incl. daglidmaatschap Paradiso
>>Kaarten

DOCUMENTAIRE
Grote Zaal, aanvang 16:30 uur, entree €8 incl. daglidmaatschap Paradiso
>>Kaarten

ARABISCH BUFFET
€7,50, ter plekke te voldoen