13 sep | Cinéma Arabe Filmclub presenteert: La saison des hommes

saison_zee2

Moufida Tlatli | Tunesië, Frankrijk | 2000 | 124’ | Arabisch, Frans gesproken

De vrouwen van het eiland Djerba moeten het elf maanden per jaar zonder hun mannen stellen. Die zijn in Tunis, om te werken – en wie weet wat nog meer – en komen alleen tijdens het ‘mannenseizoen’ een maand naar huis. Hun afwezigheid is een bron van verveling, eenzaamheid en onderhuidse spanningen. De druk van tradities is bovendien soms nog nijpender als in plaats van je man, je schoonmoeder de baas in huis is. Alleen het weefgetouw biedt de vrouwen van Djerba afleiding. Aïcha brak met de traditie: ze voegde zich bij haar man in Tunis, op voorwaarde dat ze hem een zoon zou schenken.

Jaren later keert Aïcha met haar kinderen terug naar Djerba: een pijnlijke confrontatie met het verstikkende leven dat ze achter zich had gelaten. En hoe vrij kunnen haar dochters nu zijn? Episodes uit Aïcha’s heden en verleden verweeft regisseur Tlatli tot een poëtisch en rijkgeschakeerd geheel – net als de tapijten van de vrouwen van Djerba.

Na de film schuiven Sietske de Boer en Kaouthar Darmoni aan voor een nagesprek met Cinéma Arabe-directeur Adel Salem. De Boer is journalist en voormalig correspondent in Marokko, de Tunesische Darmoni is een feministische buikdanseres, die manifestaties organiseert ter bevordering van de vrouwenemancipatie.

Locatie: Rialto, Ceintuurbaan 338 te Amsterdam
Aanvangstijd: 16:00 uur | Reserveringen: (020) 676 8700 of website Rialto

Na afloop serveert de Vrouwenbazaar een warm buffet (€8).